Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
Glanzend purper blad en de hele zomer heerlijk geurende bloemen. Gednoeg reden om deze aan een rek op onze binnenplaats te zetten waar we met Citrus, jasmijn, Trachelospermum en andere geurende planten een geur paradijsje van zijn aan het maken.
Ze kunnen, met steun, 4 meter of meer worden, maar ze bloeien op eenjarige scheuten, dus je kunt ze naar hartelust in vorm knippen.
Plant je hem niet voor jezelf, doe het dan voor het insectenevenwicht in je tuin. Met name hommels en motten komen op de geur af. De rode bessen worden door zangvogels gegeten.
Deze bescheiden schoonheid bloeit eindeloos en geurt heerlijk bovendien.
Je mag haar in het voorjaar tot 50 cm diep terugknippen. Hinderende takken mag je elk moment wegknippen.
Deze kruising in 1920 gevonden in
Darmstadt van Lonicera fragrantissima met Lonicera standishii is compacter en lager dan de best forse fragrantissima. De geur is mogelijk nog iets intenser. Verder lijken ze sterk op elkaar.
Ze maakt een struik met doorgebogen vervellende, vriendelijk lichtbruine takken en donkergroen blad.
Als het meezit maakt ze in de zomer donkerrode bessen.
De wondervrucht die volgens sommigen het eeuwige leven dichterbij brengt terwijl anderen wijzen op gifstoffen als atropine die bij de plantenfamilie (aardappel, tomaat) horen. Vast staat dat tussen al dat 'gif' heel veel gezonde vitamines schuil gaan en dat gif met mate ook heel gezond is.
Afkomstig uit China, warmte minnend. Ze groeit verwilderd in onze duinen. Gedoornde struik met smal zilver blad.
De vruchten zijn goed te drogen en lekker in salade.