Zoals je wellicht weet zijn wij een kwekerij van een groot aantal verschillende vaste tuinplanten. Je kunt alle planten online bestellen of op de kwekerij in Aalbeek zelf uitkiezen. Lavendel is een van onze specialiteiten naast salvia, kruiden, helleborus en andere bijzondere planten.
Een van de meest gestelde vragen op onze kwekerij is:
"Hoe moet je lavendel snoeien?"
Het is erg belangrijk dat je er vroeg mee begint. Jonge planten snoei je eventueel een of twee keer extra het eerste jaar. Wij toppen de stekken en jonge planten op onze kwekerij regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien.
De onderstaande snoeimethode is vooral van toepassing op een van de meest geschikte lavendel soorten voor ons klimaat; Lavandula angustifolia of echte lavendel. Deze verdraagt ingrijpende snoei het beste.
Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Echte lavendel, of Lavandula angustifolia bloeit meestal zeer rijk en bestaat in heel veel verschillenden kleuren; wit, roze en helder tot zeer donker violet met al hun varianten zijn mogelijk. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Vanwege deze grote diversiteit menen wij zo'n 100 soorten lavendel te moeten vermeerderen.
Alle lavendel soorten zijn bladhoudende heesters. Ze slaan weinig energie op in hun wortels en moeten daarom altijd wat blad hebben om verder te kunnen groeien.
lavendel snoeien
Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien.
Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder.
Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.
In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien.
We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.
In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.
Echte lavendel vedraagt snoei goed. Een week of twee na de snoei ziet ze er dan weer uit als hieronder en kan de winter al makkelijk aan. Mooier is als ze nog iets verder dichtgroeit, dus snoei op tijd.
lavendel bemesten
Is vrijwel nooit aan te raden.
Geef vooral geen bemeste tuinaarde bij de aanplant! Dat spul moet naar de vuilverbranding.
water
Geef lavendel nooit water! (echt niet)
Uitzonderingen:
Lavendel planten in heel erg heet weer. Geef dan liefst de grond eerst water voor het planten. Bijna altijd is de grond vochtig genoeg om hier van af te zien.
Lavendel planten in potten moet je natuurlijk wel regelmatig water geven.
kalk
Wanneer je lavendel plant geef je zeer royaal; tot 4 keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid . Je kunt deze door de grond werken. Daarna geef je elke 2 a 3 jaar een onderhoudsdosis zoals op de verpakking staat.
lavendel wanneer planten
Lavendel kan jaarrond worden geplant zolang het maar niet al te streng vriest. Vooral in het voorjaar moet je oppassen dat je bevroren grond niet te diep onder werkt bij het planten. Het kan heel lang duren voordat deze kluiten weer ontdooien wat de groei van je planten remt. Als je in oktober plant profiteer je optimaal van de bodemwarmte en de eerste voorjaars zon.
andere lavendel soorten
Lavandin, of lavandula x intermedia wordt wat makkelijk kaal van binnen en verdraagt snoei minder goed dan Lavandula angustifolia. Ze zijn ook wat vorstgevoeliger, dus snoei ze in het najaar niet te laat, liefst uiterlijk september, ook al bloeien ze dan nog.
Dit zijn die struiken die soms zo wild groeien dat ze uitelkaar vallen. Meestal aangeschaft in het vroege voorjaar vanwege het mooie brede grijze blad. Het tweede of derde jaar na aanschaf van een lavandin bij een van onze collega's wil men deze vaak weer vervangen, liefst door het andere uiterste; extreem lage. Natuurlijk hebben we die in alle kleuren. Maar Lavandula angustifolia van 70 cm valt ook nooit uitelkaar, behalve in de schaduw.
Cultivars en hybrides van Lavandula stoechas willen geen kalk en snoei je meestal beter in de zomer omdat ze in het voorjaar bloeien. De meeste kunnen dan in het najaar herbloeien.
webwinkel
In onze webwinkel staan alleen de lavendelsoorten die momenteel voorradig zijn. De planten zijn allemaal voorzien van duidelijke beschrijving en foto. Lavendel bestellen voor verzending of opzoeken welke lavendels je op de kwekerij kunt kopen: onze webwinkel
prijslijst
Onze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF. Planten die hier in staan kunnen uitverkocht zijn. Je vind de meest actuele voorraad en prijzen in onze webwinkel hierboven: prijslijst.pdf