kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 



zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

Longkruid, mijn favoriete schaduwplant en bodembedekker.

Longkruid lijkt qua reputatie misschien een wat ondergewaardeerde tuinplant maar ze wordt door de tuiniers die haar kennen als makkelijk en standvastig ervaren. Ze vormt, net als Geranium een ruggengraat voor je tuin en heeft veel stille bewonderaars. De meeste soorten zijn jaarrond aantrekkelijk vanwege bloemen en blad.

longkruid planten

Als je wil weten welke soorten Pulmonaria momenteel voorradig zijn kun je in onze webwinkel opzoeken en ook meteen bestellen. Meer over teelt en verzorging van longkruid vind je hieronder.

Pulmonaria 'Diana Claire' (longkruid)Pulmonaria 'Pink Haze' (longkruid)Pulmonaria 'Blue Ensign'  (longkruid)Pulmonaria Opal 'Ocupol'  (longkruid)

bladplant met vlekjes

De zilveren vlekken op het blad van longkruid worden veroorzaakt door een luchtlaagje tussen bladmoes en opperhuid. Bij sommige cultivars zijn die vlekken zo groot dat ze het volledige blad bedekken. ('Diana Claire', 'Majesté', 'Samurai') Als bladplant moet longkruid het van dat zilver hebben. Andere cultivars blinken uit door hun scherpe tekening; mooie duidelijke vlekken op het blad. ('Little Star') Bij Pulmonaria angustifolia subsp. azurea en Pulmonaria rubra waar de bladvlekken ontbreken moeten de bloemen dat goed maken. Pulmonaria 'Blue Ensign' is met z’n super blauwe bloemen de specialist als het alleen om de bloei gaat.

Pulmonaria heeft meestal zilveren vlekken of volledige zilver blad.

bloei is temperatuursafhankelijk

Het hoogtepunt ligt meestal rond begin april maar kan afhankelijk van de temperatuur soms weken vroeger of later vallen.

lopen uiteen van wit via roze tot donkerpaars-blauw, met als uitzondering die de regel bevestigd het rood van buitenbeetje Pulmonaria rubra. Van de laatste bestaat ook een witte vorm: Pulmonaria rubra var. albocorollata en een bontbladige vorm: Pulmonaria rubra 'David Ward'. Pulmonaria rubra heeft groot helder groen blad, bij ‘David Ward’ heeft dat een crème kleurige rand.

longkruidsoorten

De ongeveer 30 verschillende soorten kruisen onderling gemakkelijk. Moderne cultivars zijn dan ook vaak kruisingen van meerder soorten waarvan de herkomst niet meer precies is te herleiden. Ze behoren tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae) en hebben net als familieleden smeerwortel (Symphytum) en komkommerkruid (Borago) brandhaartjes.

longkruid vermeerderen

Kan door eenvoudig te scheuren, maar vindt tegenwoordig meestal plaats via in-vitro (meristeemcultuur). De laatste methode is kostbaar, maar biedt de mogelijkheid snel grote aantallen van nieuwe cultivars te maken.

longkruid in de tuin

Pulmonaria leent zich uitstekend voor combinaties met andere vaste planten. En ze is zo standvastig dat je er ook echt op kunt bouwen. Vroege bloei is een kenmerk van vooral schaduw of halfschaduw planten. Meestal gaat het daarbij om planten die schaduw tolereren want licht is voor elke plant een essentiële levensbehoefte. Pulmonaria en veel andere ‘schaduwplanten’ overleven dan ook prima in de zon als ze maar genoeg vocht tot hun beschikking hebben.

Ik combineer Pulmonaria graag met solitaire planten als Helleborus en Paeonia. Ze volgen elkaar op in bloei en vragen ongeveer vergelijkbare groeiomstandigheden. Ook als randplant voor zomerbloeiende borders is Pulmonaria geschikt. Het blad vormt dan een mooie overgang tussen de border en de omgeving en weert op die wat moeilijkere plekken het onkruid.

bloei en blad

Longkruid bloeit vroeg, maar laat je daarna als plant niet in de steek. Het blad blijft tot diep in het najaar aantrekkelijk. Veel langer dan dat van Hosta behoudt het z’n glans. Als minder exotische en wat ingetogenere plant leent Pulmonaria zich beter voor combinaties met een natuurlijke uitstraling.

‘handenvrij tuinieren’ wat al te makkelijk gebeurt.

standplaats

Het is een plant voor rijke en vochthoudende grond. Omdat schaduwplekken zich vaak onder bomen en struiken bevinden die voor droogte zorgen komen ze nogal eens op de verkeerde plek terecht. Liever dan in droge schaduw staan ze op een wat zonnigere vochtige plek. Onder droge omstandigheden kan Pulmonaria eerder last krijgen van meeldauw. De volledige zilveren en ook de meeste moderne cultivars hebben echter weinig last van meeldauw.

meeldauw

Ook onder wat gunstigere omstandigheden kan Pulmonaria meeldauw krijgen. Dat is geen ziekte maar een symptoom van uitputting na gedane arbeid. We moeten bedenken dat de meeste planten niet bestaan omwille van hun toepassing in onze tuin. De zin van hun leven is overleven in de natuur. Voortplanting is daarvan het hoogtepunt, na de bloei zijn ze klaar. Pulmonaria wil daarom begin zomer wel eens een beetje inzakken en meeldauw krijgen. Je frist ze in dat geval gemakkelijk weer op door ze af te knippen en wat water en mest te geven. Binnen een paar weken pakken ze de draad weer op een staat hun leven helemaal in het teken van het nageslacht dat volgend jaar voortgebracht kan worden.

goede cultivars van Pulmonaria:

Pulmonaria ‘Apple Frost’ Glanzend zilver blad met een groen randje. Van roze naar blauw-paars verkleurende bloemen.

Pulmonaria 'Blue Ensign' Als het om de bloemen gaat is dit een topper. Ze zijn groot en sprekend kobaltblauw, werkelijk betoverend. Het blad is ook heel mooi egaal donker groen, bij het uitlopen extra donker, maar dus zonder vlekken. Het blad sterft tegen de winter iets eerder af dan dat van andere soorten.

Pulmonaria 'Coral Springs' Van rozerood iets naar lila verkleurende bloemen. Lang smal gevlekt blad dat later meer zilver wordt. 

Pulmonaria ‘Cotton Cool’ is een vrij nieuwe cultivar met smal volledig zilver blad en vrij grote bloemen.

Pulmonaria 'Diana Claire' Paars-blauwe bloemen uit donkere knoppen en prachtig smal volledig zilver glanzend blad. Een van de mooiste voor het blad. Volle bossige plant die liever niet te diep wordt terug gesneden. 

Pulmonaria 'Diana Claire' Paars-blauwe bloemen uit donkere knoppen en prachtig smal volledig zilver glanzend blad.

Pulmonaria 'Little Star' Een van de best gevlekte, met zeer duidelijke vlekken dus. Vrij rond, breed blad.

Pulmonaria 'Majesté' was een van de eerste met volledig zilver blad. Ze werd hiervoor in 1999 op het Plantarium in Boskoop onderscheiden met de zilveren medaille. De bloemen verkleuren van roze snel naar donker blauw. 

Pulmonaria 'May Bouquet' Een van de langst en meest rijk bloeiende met grote van roze naar donker paars verkleurende bloemen. Het blad is goed gevlekt.

Pulmonaria 'Opal' (Ocupol) Is een van onze favorieten vanwege de grote bleek opaal-blauwe bloemen.
Het blad heeft grote zilveren plekken.

Pulmonaria 'Opal' (Ocupol) Is een van onze favorieten vanwege de grote bleek opaal-blauwe bloemen. Het blad heeft grote zilveren plekken

Pulmonaria 'Pierre's Pure Pink' Is een vrij nieuwe zacht roze cultivar.
Dat zelfde zacht-blauw als bij 'Opal' zeg maar, maar dan roze.

Pulmonaria 'Pink Haze' Grote roze bloemen, wel twee keer zo groot als die van andere Pulmonaria, met een gefranste rand. het blad heeft grote zilveren vlekken.

Pulmonaria 'Samurai' Sierlijk lang zilver grijs blad. Bloemen die van roze naar zeeblauw verkleuren. Een opvallende nieuwe en een van de beste volledig zilveren cultivars. 

Pulmonaria 'Silverado' Deze blauw bloeiende cultivar heeft ook zeer zilver maar niet volledig vlekkeloos blad.
Het blad wordt na de bloei helemaal zilver op de gestipte rand na.

Pulmonaria 'Victorian Brooch' Heeft grote dikke oudroze/aubergine kleurige bloemen zoals koningin Victoria ze mooi gevonden zou hebben.

Pulmonaria angustifolia 'Blaues Meer' 'Blaues Meer' is een mooie recente introductie met olijfgroen langwerpig blad zonder vlekken en donkerblauwe bloemen. Het blad is steviger en groter dan dat van P. angustifolia 'Azurea’. De bloemen staan op 15 cm lange stelen. 

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis Een niet te overtreffen wildvorm met tot 50 cm lang zilver lansvormig blad. De vlekken zijn groot en onregelmatig en bedekken vrijwel het hele blad.

het lange smalle blad van Pulmonaria longifolia

Pulmonaria officinalis Is, zeg maar, de oervorm die in het verre verleden ook wel medicinaal werd toegepast. De naam ‘Pulmonaria’ slaat op long (Pulmo). Volgens de signatuurleer gaaf het uiterlijk van de plant uitsluitsel over de geneeskrachtige werking. De vlekken op het blad lijken op longblaasjes en er is inderdaad sprake van enige werking op de luchtwegen. 

Pulmonaria officinalis 'Ice Ballet' Een goede rijkbloeiende witte met gevlekt blad. Iets beter zelfs dan 'Sissinghurst White' vanwege de betere groeikracht en wat grotere bloemen.
Ook wel bekend onder de naam: 'White Wings'.

Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White' eVeel wit bloeiende planten worden naar de bekendste tuin in Engeland vernoemd vanwege de fenomenale witte tuin daar. Zeer rijk bloeiend in het vroege voorjaar. Wat zwakker in de diepe schaduw. Geef ze dus eventueel wat meer zon als ze niet gezond blijven.
Onze meest geliefde witte.

Pulmonaria rubra 'David Ward' Een buitenbeentje vanwege het crème bonte blad. De enige bontbladige Pulmonaria. Deze mag liever geen zon hebben omdat het blad dan kan verbranden. Het is een kwetsbare cultivar.

Pulmonaria rubra 'Redstart' De vroegste van all longkruiden bloeit vaak al in december. Vormt snel grote pollen, groot lichtgroen niet gevlekt blad. De bloemen zijn helder rood.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' Een Duitse cultivar met dun gevlekt zachtgroen blad en dromerige zachtroze bloemen.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' is een van onze favoriete roze cultivars, een oud vertrouwde.

Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' is een van onze favoriete roze cultivars, een oud vertrouwde.

Pulmonaria saccharata 'Leopard' Duidelijk wit gevlekt blad, rijk rood bloeiend, wat zonlicht in de zomer (na de bloei) kan daarbij helpen.

Pulmonaria saccharata 'Mrs Moon' Mooi duidelijk scherp zilver gevlekt blad, van roze naar helderblauw-violet verkleurende bloemen. Zachtaardig lieflijk.

Pulmonaria saccharata 'Reginald Kaye' De naam werd aan deze plant gegeven door Gill Richardson en Beth Chatto naar de kweker die ze introduceerde. Een snel laag en breed uitgroeiende plant met zilverwit gevlekt blad. De bloemstelen zijn mooi recht en 15 tot 20 cm hoog, dicht bezet met helder rozerode knoppen, een rode bloembuis en helder violetblauwe bloemblaadjes.

Dit verhaal is bewerkt gepubliceerd in tuintijdschrift Groei & Bloei, de foto's zijn gemaakt op de kwekerij.





 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinieren



zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2024 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven  

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.