kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

 

puur Mediterraan tuinieren

Is een boek over onze manier van leven tussen de geurende planten. Hoe wij genieten van de kruiden op onze kwekerij. En hoe je dat zelf in je tuin ook kunt.

Weinig bekende winterharde mediterrane planten worden beschreven.

Er wordt uitgelegd hoe je een mediterrane border kunt samenstellen.

En er staan receptjes in om het gebruik van je tuinplanten in de keuken aan te moedigen.

Het leest heerlijk horen we van iedereen. En zo is het ook bedoeld.

bestellen

Inmiddels is ook de tweede druk helaas uitverkocht.

 

Het is alleen nog beschikbaar als gratis digitale download. Er zijn twee versies: een epub voor e-readers en een PDF voor tablets en computers. (De laatste is aanbevolen, vanwege de foto's.)

puur mediterraan tuinieren als ePub (10,5 MB): 

puur mediterraan tuinieren als PDF (5,7 MB):  

tweede druk, april 2010, ISBN 978 90 215 6894 2

 

meest mediterrane kwekerij

In de loop der jaren heeft onze kwekerij zich ontwikkeld tot de meest mediterrane kwekerij van Nederland. Logisch als je bedenkt dat geen andere Nederlandse kwekerij zo dicht bij de Middellandse Zee ligt, maar toch vooral uit passie voor heerlijke geuren, lekker eten en prachtige landschappen.

Thymus doerfleri 'Bressingham'kruiptijm, Thymus 'Bressingham'

 

 

Behalve vele jaren ervaring met talloze vaak minder bekende mediterrane planten die het in ons klimaat prima doen, staan er recepten in (want veel van deze planten zijn bovendien heerlijke kruiden) en praktische tips over de verzorging en het tuinieren met deze soorten.

exotisch

Dat mediterraan tuinieren soms als iets exotisch wordt gezien komt misschien door de palmen en andere subtropische planten die je wel tegenkomt in zuidelijke tuinen. Ze horen daar niet thuis en wij rekenen ze ook niet tot de puur mediterrane planten.

Een van de belangrijkste punten die ik wil maken is dat deze planten helemaal niet zo exotisch zijn als men geneigd is te denken, in tegendeel, veel gangbare tuinplanten komen uit China, of Amerika en zijn dus veel exotischer. 

Veel Nederlanders en Belgen brengen jaarlijks een deel van de tijd door in Mediterrane streken, kennelijk ben ik niet de enige die zich daar heerlijk voelt en we rijden er bovendien in minder dan een dag naartoe.

 

Rosmarinus 'Fota Blue' 'Fota Blue' rozemarijn, een van de donkerste

 

recepten

De recepten zijn meestal eenvoudig maar bieden houvast om de tuin en de keuken gelukkig makend met elkaar te verbinden. Onze culinaire vrienden en meesterkoks Claude Pohlig en Hubert Haenen droegen er een aantal bij. Zelf kook ik dagelijks met mediterrane kruiden uit onze tuin en vertel over mijn ervaringen met het gebruik van mediterrane kruiden met eigen recepten en tips.

planten beschrijvingen

Er is in ons taalgebied niet eerder een boek verschenen waarin zo veel informatie over lavendel soorten wordt gegeven, zo veel rozemarijn, tijm en zoveel andere soorten binnen dit genre werden beschreven en afgebeeld. Het boek bevat geen droge opsommigen maar vooral persoonlijke ervaringen en anekdotes.

 

witte lavandin op ons kweekveld Lavandula x intermedia 'Edelweiss'

 

portretten

Het is aangenaam geïllustreerd met foto's van Francois de Heel, allemaal gemaakt op onze kwekerij. Hij portretteert planten als individuen met karakter en sfeer. Soms, juist meer vertellend door weg te laten. Dat sluit goed aan bij mijn vriendschap met deze planten met karakter. In ieder geval is het ook prettig kijken naar deze met zorg vormgegeven kunstwerkjes.

vrienden

Het gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

 

Thymus 'Redstart' kruiptijm 'Redstart'

 

leerzaam

De uitvoerige planten beschrijvingen van soms minder bekende mediterrane soorten zijn gebaseerd op jarenlange ervaring. Vaktermen en wetenschappelijke namen worden voor iedereen toegankelijk door duidelijke uitleg. Ook het samenstellen en aanleggen van een mediterrane border wordt uitgelegd met veel aandacht voor de juiste soortenkeus. Het staccato van het traditionele plantenalfabet wordt onderbroken voor anekdotes, recepten, algemene informatie, tips over verzorging, uitleg van vaktermen dit alles wordt smeuïg verteld.

meer dan mooi

Mooi is een verboden woord in dit verband omdat deze planten zoveel andere aspecten hebben die door de dominantie van het oog als zintuig vergeten dreigen te worden. Denk aan geur, smaak, sfeer en historie; dingen die zelden in tuinboeken aandacht krijgen.

 

heiligenbloem, Santolina 'Lemon Queen' Santolina pinnata 'Lemon Queen'

lekker lezen

Ik deed mijn best het zo te schrijven dat het prettig leest, als een verhaal en toch uitgebreid informeert. Naar reacties van lezers te oordelen lijkt dat bijzonder goed gelukt.

De geboden serieuze informatie sluit niet uit dat er ook gelachen mag worden.

Voor de botanisten onder ons staan er revolutionaire nieuwe inzichten over de naamgeving bij Thymus en Lavandula in.

Francofielen, levensgenieters, beginnende en ervaren tuiniers komen beslist ook aan hun trekken.

 

 

 

'Tafel 7' staat in de zomer onder het afdak rechts achter. de kwekerijwinkel en schuur

 

het boek inzien

De 'dummie' (een voorproefje van de inhoud) kun je hier ophalen als PDF: Puur Mediterraan tuinieren

webwinkel

De actuele voorraad mediterrane planten kun je in onze webwinkel opzoeken. Ons planten bestand wordt dagelijks bijgewerkt. Alle beschrijvingen zijn voorzien van foto's.

prijslijst

Onze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: Bastinprijslijst.pdf

 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinierenzonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2024 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven  

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.