De geel-oranje-rood gestreepte vruchten van deze pruim-kerstomaat zijn ongeveer 5 cm lang en hebben een gewicht van 20-25 gram.
Dit type tomaat is vrij nieuw en heet in keukentermen 'Julienne tomaat' omdat je er reepjes van kunt snijden 'a la Julienne'.
De smaak heeft een vleugje ananas (niet mijn ding behalve als het om tomaten gaat) en dat heerlijke zoetzuur van goede tomaten.
Kerstomaatjes laten zich net zo makkelijk telen als eten.
Dit Poolse ras geeft grote, ronde, diep rode, zeer smakelijke vruchten van 425 gram over een lange periode.
Het is een sterke, snelgroeiende plant. Ze is resistent tegen fusarium en verticillum.
Met deze maak je een redelijke kans in de buitenteelt.
Alweer een zwarte en niet voor niets, want het zijn misschien wel de lekkerste. Dit zou zelfs de aller lekkerste zwarte zijn. Je ziet het al aan de groene zweem rond de steeltjes, dat duidt op aromatische zoete smaak. Typisch voor zwarte tomaten.
Deze rijpt vroeg, maar zet ze toch liefst in de kas.
Dit ras is in Rusland gevonden
Fijn aromatisch en zeer zoet, donkerbruin tot zwart, groot, midden vroeg, productief.
Oude Russische variëteit.
Niet te nat en niet te droog. Zowel voor salade als, hoewel dat erg verwennen is, om in te koken.
Een van onze allergrootste favorieten.
Heerlijk. Dit is mijn tomaat!
Die donkerrode, bijna zwarte rassen zijn meestal de zoetste en vaak ook erg aromatisch.
Deze paart die prima smaak aan een handzaam bijna kerstomaten formaat.
Makkelijk rijpend, barstvrij en betrouwbaar.
Heerlijk en handzaam.
Een oud, Siberisch ras met prachtig, diep kastanjebruinrode vruchten. De opbrengst van de iets pruimvormige vruchten is hoog.
En de smaak...: glad, fris, ietsjes zout.
Hoog groeiend soort. Houdt er rekening mee dat je het aanbindtouw tegen het einde van de teelt misschien een beetje wil vieren.
Voor een prinselijke salade.
Ook dit is een zogenaamde 'bicolor' van Brad Gates (Wild Boar Farms, USA. 2016).
De hartvormige vruchten wegen ongeveer 150 gram en hebben een zoete fruitige smaak.
Ze heeft een sappige biefstukstructuur.
Fijne rijke smaak, dieproze.
Amerikaans variëteit uit 1885, goed te herkennen aan het typisch aardappelblad.
Een van de meeste geliefde rassen in de VS. Ze wint daar alle prijzen.
Vroeg rijpend met 300 tot 500 gram grote vruchten.
Het supermarktonvriendelijke groen rond het steeltje is een indicatie voor zeer goede smaak. Dat is er in moderne rassen samen met de smaak uitgekweekt.
Een historisch ras van de wederdopers uit 1885, genoemd naar de Brandywine-rivier in Pennsylvania. De vruchten zijn klaar voor de oogst als ze oranje-groen gestreept zijn en rijpen na tot donker-rozerode kleur. Een vleestomaat van wel 350-450 g met een zeer aparte "hemelse" smaak. Op tijd blad plukken en dieven om ziekten te voorkomen, teelt in de kas geeft de beste resultaten.
De originele 'Brandywine' was eind 19e eeuw een doorbraak. Zulke grote tomaten hadden ze nog nooit gezien.
Het is een typische vleestomaat met een milde smaak.
Heerlijke kleine, zeer zoete groen gestreepte mini tomaatjes van 20 tot 25 gram.
Kerstomaten staan het dichtst bij wilde tomatensoorten en zijn daardoor ook minder ziektegevoelig.
Bovendien is het voor de plant makkelijker te behappen kleine vruchtjes te maken en te laten rijpen dan steeds grote zware vruchten te moeten onderhouden.
Veel makkelijker dus dan vleestomaten.
Kleine donkerrode zoete vruchtjes van ongeveer 50 gram.
Wat groter dan een kers en ook niet echt zwart maar wel heel donker en heel lekker.
Een roze reus met stevig vlees en weinig zaad.
Rijp in 80 dagen.
Zeer productief met vruchten tot een kilo.
Vol smaak en aroma. Geweldig voor salade.
Voor de kas.
Kostelijk, zeer sappig en een beetje vreemd voor een kooktomaat; plat van vorm.
Geschikt voor inkoken en salade.
Een van onze favorieten voor sausen.
Diep rood glanzend en gelobt.
Net pompoentjes, maar dan veel lekkerder.
'Flin Flon' is gevonden bij een oude tuinier in een klein dorp op de grens tussen Saskatchewan en Manitoba, Canada. Deze tomaat is nog zo zeldzaam dat zelfs de bewoners daar er nog niet van hebben gehoord.
Ze heeft aardappelblad, vruchten van ongeveer een halve kilo met roze vruchtvlees en een zoete smaak.
Heerlijke snoeptomaatjes ter grootte van een olijf met een gewicht van ongeveer 12 gram.
Ze maakt al vrij vroeg trossen met tot 50 vruchten en ze blijven maar komen. Genoeg voor een dagelijkse salade.
Kerstomaten zijn als half wilde soorten over het algemeen gezond en maken daarom ook een redelijke kans in de buitenteelt.
Deze druif is subliem van smaak.
Een toevallige mutant van de Russische geel-roodgestreepte tomaat 'Copia'.
De grote vruchten (400 gram) zijn fantastisch van kleur: oranjerood met groene en gele strepen. De klimmende planten rijpen tamelijk vroeg.
De smaak is zeer goed, na een zonnige zomer nog intensiever zelfs.
Deze variant op de eveneens groene 'Green Docters' is nog zeer zeldzaam.
Het zijn kleine tomaten net iets groter dan een kerstomaat. Ze zijn groen van binnen en van buiten. Dat maakt ze de groenste van allemaal.
Het is een goed dragend ras met volle trossen. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk los laat.
'Just what the doctor ordered.'
Volledig rijp nog steeds groen maar zeer zoet en kruidig van smaak.
Je voelt vanzelf wanneer ze rijp zijn.
Weinig water en stevig vlees. Vruchten 300 tot 500 gram (soms meer).
Een nieuwe variëteit kerstomaat met vrij grote vruchten, ongeveer 2,5 cm in diameter. De kleur is bij volrijpe exemplaren geel-groen en de binnenzijde is grasgroen.
De plant is klein en struikvormig (zelftoppend). Kan dus in een grote pot.
Smaakt verrukkelijk.
Zeer zoet.
Zoals ik eerder schreef: Indigo tomaten zijn wow van buiten en daar zijn ze ook op geselecteerd. De schil bevat meer anthocyaan en dat is een voortreffelijke antioxidant. Deze heeft heel veel wow.
We hebben haar nog niet kunnen proeven, maar ze wordt aangeprezen als zeer zoet en smaakvol. Ze rijpt traag en wordt uiteindelijk indrukwekkend hoogglans zwart.
Na vele jaren ambachtelijk kruisen en selecteren is het Jim Myers van de Oregon State University gelukt deze paarse tomaat te kweken.
Die kleur is er vooral om de gezonde anthocyaninen (antioxidanten).
Vruchten rood van binnen, zo groot als een golfbal.
De smaak is niet zoet en fris, vooral een beetje gek. Ik vind het niks.
Voor de kleur in je salade dus.
Een vrij kleine tomaat, formaat pingpongbal. De kleur is bijzonder: bruinrood met een blauwe gloed.
Geef ze een beschutte plek, door de enorme groeikracht is de plant langs een muur goed te leiden
In de kas nemen ze veel ruimte in. De smaak is sappig en zoet, de dunne schil maakt het een gemakkelijke 2-happer.
Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
hartvormig, groot breed, vol smaak en aroma, stevig vlees, grote planten, late variëteit